ES finansuojami projektai

Įgyvendinami vietos projektai

Projektai pagal „Klaipėdos miesto žvejybos ir akvakultūros regiono vietos plėtros strategija 2023 – 2029 m.”

Projektas 1
Projektas 2
Projektas 2

SAntrauka

Apie projektą

„Klaipėdos miesto žvejybos ir akvakultūros regiono vietos plėtros strategija 2023 – 2029 m.“

Klaipėdos miesto žvejybos ir akvakultūros regiono vietos plėtros strategija 2023 – 2029 m.

Klaipėdos miesto žvejybos ir akvakultūros regiono vietos plėtros strategija 2023 – 2029 m. skirta bendradarbiaujant su pilietine visuomene, verslu ir vietos valdžia stiprinti Klaipėdos miesto žuvininkystės bendruomenės iniciatyvas, nukreiptas į tvarią plėtrą, žuvininkystės verslo ir kultūros, tradicijų ir paveldo išsaugojimą bei puoselėjimą, rekreacijos ir turizmo vystymą, visuomenės (ypatingai jaunimo) susidomėjimą žuvininkystės sektoriumi.

Sprendžiamos problemos

Projektu sprendžiamos problemos ir jų priežastys:

Infrastruktūros mažiems laivams švartuoti trūkumas, infrastruktūros trūkumas žuvies iškrovimo vietose, per mažas inovacijų panaudojimas žuvininkystėje, Klaipėdos mieste nevystomas akvakultūros ir mėlynųjų biotechnologijų verslas, mažai panaudojamas atsinaujinantys energijos ištekliai, klimato kaitos neigiamas poveikis ekosistemoms, mažėjantis žuvų išteklius ir verslinės žvejybos ribojimai, darbų sezoniškumas, nykstantis žvejybos verslas, žuvies perdirbimo pajėgumų trūkumas, per mažas dėmesys marinistiniam paveldui išsaugoti, per maža socialinė įtrauktis.

Galimos pasekmės, jei problemos nebus išspręstos:

Darbo jėgos nutekėjimas, Ekonomikos recesija, energetinio sektoriaus nestabilumas, Aplinkos tarša ir su tuo susijęs biologinės įvairovės mažėjimas, tame tarpe žuvų išteklių mažėjimas, Klimato kaita ir jos sąlygoti ekosistemų pokyčiai.

Problemų sprendimo būdai:

Bus sukurta žvejybos laivų aptarnavimui reikalinga infrastruktūra, kuri sudarys ne tik geresnes sąlygas žvejybos verslui, bet tuo pačiu sudarys ir galimybes plėtotis turizmo bei rekreacijos sektoriams. Priemonę įgyvendinančių projektų metu bus investuojama į perdirbimo infrastruktūrą, prekybos vietų įrengimą ir kitas veiklas, kurios padės sutrumpinti maisto grandinę nuo žvejo ar akvakultūrų augintojo iki galutinio vartotojo. Bus įgyvendinamos veiklos, nukreiptos į veiklų diversifikavimą, naujų technologijų bei procesų diegimą žuvininkystės versle. Bus įgyvendinamos veiklos, nukreiptos į žuvininkystės versle dirbančių asmenų kompetencijų stiprinimą, energijos suvartojimo mažinimą ir atsinaujinančių energijos išteklių taikymą praktikoje, ekologinio švietimo priemonių ir kitas klimato kaitą mažinančias bei prisitaikymą prie kintančios aplinkos užtikrinančias veiklas. Bus įgyvendinamos veiklos, nukreiptos į žuvininkystės (įskaitant laivybą) paveldo ir tradicijų išsaugojimą per vietos bendruomenes sutelktas veiklas, socialinę atskirtį patiriančių asmenų (jų tarpe mažiau galimybių turinčio jaunimo) įtrauktį.

Projekto siekiami rezultatai:

Paremtų vietos projektų skaičius – 12 vnt., sukurtų naujų darbo vietų (naujų etatų) skaičius įgyvendinus vietos projektus – 2 vnt., kiti rodikliai nurodyti vietos plėtros strategijoje.

Projekto inovatyvumas, taikomos naujos technologijos, inovatyvūs sprendimai:

Projekto metu prioritetas teikiamas inovatyvių mėlynosios bioekonomikos iniciatyvų skatinimui.

Projekto tikslas

Įgyvendinus, atitinkančią kokybės kriterijus, vietos plėtros strategiją (toliau- VPS), sudaryti sąlygas tvariai mėlynajai ekonomikai pakrantės rajonuose ir salų bei krašto gilumos vietovėse ir skatinti žvejybos bei akvakultūros bendruomenių vystymąsi.

Skip to content